Ik kijk vooruit….. en als ik naar jou kijk weet ik waarom!

Geplaatst op

Waarschijnlijk gebeurt het u ook wel eens….. Dat u denkt aan wat er zou gebeuren als u plotseling komt te overlijden. “Zouden mijn nabestaanden dan de kracht hebben om de zaken te regelen? Weten ze dan wel waar mijn voorkeur naar uit gaat?”. Dit soort vragen dringen zich meestal op als je weer eens bij een uitvaart aanwezig bent en je je realiseert wat de nabestaanden in 3 of 4 dagen allemaal hebben moeten beslissen en regelen!

Vaak blijft het bij die gedachte en dwarrelt die vervolgens weer uit ons hoofd. En dat is eigenlijk maar goed ook. Maar toch, in deze toch al hectische wereld is het misschien wel goed om er even wat langer bij stil te staan om er vervolgens een gerust gevoel bij te hebben dat het geregeld is.

Het is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, laat staan om uw wensen uit te spreken en vast te leggen. Van de andere kant zal het een enorme verlichting geven aan de nabestaanden op het moment dat ze wel wat anders aan hun hoofd zullen hebben en er alsdan, nauwelijks behoefte aan zullen hebben, om over de keuzes van hun dierbare te moeten nadenken.

Onlangs werd ik op een receptie voorgesteld aan iemand die me vertelde dat hij een week ervoor op een uitvaart was geweest en dat hij daar een enorm onrustig gevoel aan over gehouden had. Niet omdat de uitvaart niet goed was gegaan maar juist omdat het zo mooi was en hij zich afvroeg of zijn familie wel op de hoogte was van zijn wensen. Hij had behoefte en houvast aan rituelen. Het zou een afscheid moeten worden met een kerkelijke dienst en daarna een begraving op een begraafplaats. Daar zou hij zich goed bij voelen en naar zijn beste overtuiging, ook zijn kinderen.

Door de openheid van het gesprek was het net of we elkaar al jaren kende en hebben we besloten af te spreken om samen zijn wensen aan de hand van een wensenboek vast te leggen. Dat is inmiddels gebeurd en het boek ligt nu, ter laatste overweging, gedurende een maand bij deze man thuis waar hij het kan bespreken met wie HIJ wil. Daarna maken we het af en gaat het in de kast.
Het wensenboek is niet eng en het er over praten ook niet. Het geeft juist rust. Immers u mag het zeggen en dan is het altijd goed!

Voor reacties:
info@carlasarisuitvaartbegeleiding.nl of info@hetgroethuis.nl